Onderzoek 'Geven in Nederland'

In Geven in Nederland is een van de belangrijkste onderzoeksprojecten van het Centrum voor Filantropische Studies. Sinds 1995 wordt het geefgedrag van huishoudens, individuen, fondsen, bedrijven en goede-doelenloterijen elke twee jaar in kaart gebracht en samengevoegd tot een macro-economisch overzicht. Het gaat dan niet alleen om bijdragen in de vorm van geld en goederen, maar Nederlanders geven ook tijd en inzet in de vorm van vrijwilligerswerk op vele maatschappelijke terreinen. Geven in Nederland onderscheidt 8 maatschappelijke en goede doelen: (1) kerk en levensbeschouwing (religie), (2) gezondheid, (3) internationale hulp, (4) milieu, natuur en dierenbescherming, (5) onderwijs en onderzoek, (6) cultuur, (7) sport en recreatie en (8) maatschappelijke en sociale doelen.

Publicatie Geven in Nederland

Het Centrum voor Filantropische Studies brengt de resultaten van het onderzoek tweejaarlijks uit in het boek ‘Geven in Nederland’. Het boek is bestemd voor al diegenen die beleidsmatig of wetenschappelijk geïnteresseerd zijn in de snel groeiende filantropische sector. Inmiddels zijn er elf edities van het boek verschenen. Daarnaast worden de data van het Geven in Nederland-onderzoek gebruikt voor andere nationale en internationale wetenschappelijke en maatschappelijke publicaties.

Boek: Geven in Nederland 2022

Het boek Geven in Nederland 2022 werd gepresenteerd tijdens de Dag van de Filantropie op de Vrije Universiteit Amsterdam (16 juni 2022). Het boek is hier gratis te lezen.

Een gedrukte versie van het boek Geven in Nederland 2022 is te hier te bestellen. 

Special GIN22: Online Werven

De special is hier online gratis te lezen.  

Boek: Geven in Nederland 2020

Het boek Geven in Nederland 2020 werd gepresenteerd tijdens een online editie van de Dag van de Filantropie. Kijk hier de presentaties terug.

Download hier de publicatie Geven in Nederland 2020 als samenvatting, ‘light’ versie of het volledige boek.