Op donderdag 16 juni 2022 vindt de jaarlijkse Dag van de Filantropie op de Vrije Universiteit Amsterdam plaats. De Dag van de Filantropie is een jaarlijkse themadag over de Nederlandse filantropie en vrijwilligerswerk. De Dag van de Filantropie 2022 staat in het teken van de publicatie van het onderzoek Geven in Nederland 2022. De nieuwste onderzoeksresultaten worden gepresenteerd en er wordt dieper ingegaan op de trends die zich aftekenen in het geefgedrag van de Nederlandse huishoudens, fondsen, bedrijven en goededoelenloterijen in 2020. Aandacht zal besteed worden aan de impact van de coronacrisis op de sector filantropie, het geefgedrag en vrijwilligerswerk.

De publicatie van Geven in Nederland 2022 wordt gevierd met een interactief symposium van 14.00 – 17.30 uur. Onder leiding van dagvoorzitter Frénk van der Linden zullen verschillende onderzoekers resultaten presenteren uit het nieuwste Geven in Nederland 2022 onderzoek.

René Bekkers gaat in op de kracht van filantropie. Wat is de stand van zaken in de filantropie? Hoe heeft COVID-19 het geefgedrag beïnvloed? En hoe verandert het geefgedrag over de levensloop? Claire van Teunenbroek neemt het publiek mee naar de nieuwste inzichten van het geefgedrag en vrijwilligerswerk van huishoudens. Hoe is het geefgedrag in 2020 veranderd? Ook gaat Claire in op online geefgedrag en online vrijwilligerswerk. Dick de Gilder zal spreken over de bijdragen van bedrijven en over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Hoe veerkrachtig is het geefgedrag van bedrijven in geld, goederen en tijd? Wat zijn de (on)mogelijkheden voor het midden- en kleinbedrijf om maatschappelijk verantwoord te ondernemen? In een interactieve discussie zal Theo Schuyt ingaan op de kracht van het maatschappelijk initiatief en vrijwilligerswerk, gevolgd door een interactieve reflectie op de onderzoeksresultaten vanuit de brede sector filantropie.

Benieuwd hoe filantropie zich in Nederland heeft ontwikkeld in 2020, inclusief giften en vrijwilligerswerk van huishoudens, bedrijven, fondsen, legaten en goededoelenloterijen? Schrijf u in via www.formdesk.nl/vu-onlinepayment/FSW_Registratie_Dag_van_de_Filantropie_2022

Details

16 juni 2022, 14.00 – 17.30 uur

Vrije Universiteit Amsterdam (Aula)

De Boelelaan 1105, 1081 HV Amsterdam

Kosten: € 7,50*

Inschrijving kan via: www.formdesk.nl/vu-onlinepayment/FSW_Registratie_Dag_van_de_Filantropie_2022

* Het is mogelijk om een vrijwillige bijdrage te doen. Een vrijwillige bijdrage zorgt ervoor dat de Dag van de Filantropie en de onderzoeksresultaten van Geven in Nederland 2022 zo toegankelijk mogelijk gemaakt kunnen worden voor de sector filantropie. Met een bedrag van minimaal € 25,00 per bezoeker zijn we in staat om de kosten voor het symposium grotendeels te dekken.

Programma

14:00 uur

Inloop en registratie

14.30 – 14.55 uur

Opening door dagvoorzitter Frénk van der Linden

Welkom door prof. dr. Gregor Halff (Decaan, faculteit Sociale Wetenschappen, Vrije Universiteit)

14.55 – 15.50 uur

Presentatie onderzoeksresultaten “Geven in Nederland 2022”

  • De kracht van filantropie door prof. dr. René Bekkers
  • (Online) geefgedrag van huishoudens in geld en tijd door dr. Claire van Teunenbroek
  • Bijdragen van bedrijven en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen door dr. Dick de Gilder

15.50 – 16.40 uur

Interactieve reflectie op de onderzoeksresultaten

  • De kracht van maatschappelijk initiatiefen vrijwilligerswerk door prof. dr. Theo Schuyt
  • Reflectie vanuit de sector filantropie en vrijwilligerswerk

16.40 – 16.45 uur

Afsluiting

16:45 – 17.30 uur

Receptie