De Vrije Universiteit Amsterdam heeft met ingang van 1 januari 2019 dr. Pamala Wiepking benoemd als hoogleraar (0,2 fte) met als opdracht onderzoek te doen naar de maatschappelijke betekenis van goededoelenloterijen. De Nationale Postcode Loterij financiert deze leerstoel, die op basis van wetenschappelijk onderzoek een bijdrage zal leveren aan het vergroten van inzicht in de maatschappelijke betekenis van goededoelenloterijen. Prof. Wiepking is benoemd na een internationale open wervingsprocedure.

Sinds begin jaren ’90 is de maatschappelijke betekenis van Nederlandse goededoelenloterijen aanzienlijk toegenomen. Met de groei van de omzet zijn de financiële bijdragen van de goededoelenloterijen aan maatschappelijke organisaties evenredig gestegen. De bekendste Nederlandse goededoelenloterijen zijn de Postcode Loterij, BankGiro Loterij en VriendenLoterij (samen: de Goede Doelen Loterijen). Maar ook initiatieven als de Grote Clubactie werven fondsen door middel van loterijen. Dankzij de miljoenen deelnemers schenken loterijen jaarlijks meer dan 500 miljoen euro aan goededoelenorganisaties. De leerstoel onderzoekt de impact van deze loterijen en ook hoe goededoelenloterijen en goededoelenorganisaties samenwerken met elkaar en met de overheid. Voor het onderzoek ontvangt de VU de komende vijf jaar een jaarlijkse bijdrage van de Nationale Postcode Loterij van 60.000 euro.

Na haar promotie aan de VU in 2008 was Pamala Wiepking werkzaam aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, waar ze met een veni-beurs van NWO onderzoek uitvoerde naar landenverschillen in filantropie. Voor haar onderzoek ontving ze internationale prijzen, onder meer de Virginia A. Hodgkinson Research Book Prize voor The Palgrave Handbook of Global Philanthropy dat ze samen met Femida Handy maakte. Vorig jaar werd Wiepking benoemd als gasthoogleraar aan de Lilly Family School of Philanthropy van de Universiteit van Indiana in de Verenigde Staten. Zij zal haar werk als Stead Family Chair in International Philanthropy aan de Lilly Family School voortzetten.

Pamala Wiepking over de leerstoel: “Het is een eer om benoemd te worden op deze belangrijke leerstoel. Ik ben verheugd weer terug te keren naar mijn alma mater en ik ben zeer dankbaar voor de financiering van deze leerstoel door de Nationale Postcode Loterij. Ik kijk er naar uit om in samenwerking met de goededoelenloterijen, hun beneficianten, de overheid en andere belanghebbenden onderzoek uit te voeren dat zal helpen de maatschappelijke betekenis van goededoelenloterijen te vergroten.”