Giften aan goede doelen in Nederland zijn nog nooit zo hoog geweest. Ook het percentage van de bevolking dat vrijwilligerswerk doet is hoger geworden: 40% van de Nederlanders deed vrijwilligerswerk.

Dit blijkt uit het onderzoek Geven in Nederland van de Vrije Universiteit Amsterdam. De cijfers laten zien dat Nederland een hoog niveau van maatschappelijke betrokkenheid heeft. Het onderzoek is van vóór de coronacrisis.

René Bekkers, leider van het onderzoek: “Er zijn weinig andere landen in de wereld waar meer dan 80% van de bevolking geeft aan goede doelen en zoveel mensen vrijwilligerswerk doen. Dit geeft aan dat we een sterk sociaal vangnet hebben. Mensen geven aan goede doelen en om elkaar. Dat is enorm belangrijk nu zoveel mensen het moeilijk hebben.” 

Gezondheid was in 2018 met ruim €1 miljard het meest begunstigde doel, gevolgd door internationale hulp met €879 miljoen en €841 miljoen voor kerk en levensbeschouwing. Onderwijs en onderzoek ontving €283 miljoen.

Van alle bijdragen aan goede doelen komt het meest van huishoudens, €2,4 miljard, en bedrijven, bijna €1,9 miljard. Goededoelenloterijen steunen maatschappelijke doelen met €591 miljoen, fondsen doneerden uit de opbrengsten van hun vermogen €433 miljoen en uit nalatenschappen ging €323 miljoen naar goede doelen. 

 Geven in Nederland 2020 bevat een schat aan onderwerpen en deelanalyses, zoals:

  • Generatieverschillen in geven en vrijwilligerswerk: wat doen de jonge Nederlanders en wat kunnen wij in de toekomst verwachten?
  • Nieuwe vormen van geven: crowdfunding en online vrijwilligerswerk, maatschappelijk verantwoord ondernemen door bedrijven (MVO) en de trends daarin
  • Nalatenschappen: wie laten na en wat beweegt de testateurs?
  • Opvattingen over goede doelen: hoe veel vertrouwen heeft Nederland in goededoelenorganisaties?

Download hier de publicatie Geven in Nederland 2020