Ter gelegenheid van de lancering van het nieuwste boek van Theo Schuyt: Filantropie. Hoe maatschappelijke betrokkenheid ons helpt te overleven organiseert het Centrum voor Filantropische Studies op donderdag 30 september het symposium Een verdere tweedeling of meer maatschappelijke betrokkenheid?

Hoe gaat Nederland er de komende tijd uitzien? Een verdere tweedeling? Toenemende ongelijkheid in het onderwijs? Woningen alleen voor hen (of ouders) die het kunnen betalen? Wordt de enige remedie meer overheid en meer overheidsfinanciering? Momenteel is er 7 miljard aan publiek geld beschikbaar gesteld voor het onderwijs en 1,4 miljard voor de jeugdzorg? Betekent dit een verdere continuering van het dualistische model van òf markt, òf overheid? Maar was – en is – Nederland niet hét land van maatschappelijke betrokken particulier initiatief?

Het nieuwste boek van Theo Schuyt  stelt niet alleen deze vraag centraal maar het gaat een stap verder door een wetenschappelijke onderbouwing te bieden voor de maatschappelijke systeemfunctie van betrokkenheid en filantropie. Geen samenleving kan zonder. Aan het duale model dient  maatschappelijk initiatief te worden toegevoegd. Het is tijd voor een nieuw sociaal contract. Daarmee krijgt filantropie de plaats die ze verdient: niet aan de rand van onze samenleving, maar als het warm kloppende hart ervan.

Aanmelden

Het symposium zal op 30 september tussen 11.00 en 12.30 plaatsvinden in het Auditorium van de Vrije Universiteit te Amsterdam. In verband met afstandsmaatregelen is er slechts beperkte capaciteit. Genodigden voor dit symposium ontvangen hiervoor een persoonlijke uitnodiging. Andere belangstellenden zijn van harte uitgenodigd dit symposium na aanmelding virtueel bij te wonen via een livestream.

Programma:

10.55 – 11.00 :   Online inschakelen

Filantropie in praktijk: video KNRM  

11.00 – 11.05 :   Welkom door presentator Charles Groenhuijsen

11.05 – 11.15 :   Opening door Karen van Oudenhoven – Van der Zee, Conrector VU

Filantropie in praktijk: video NOV

11.15 – 11.25 :   Introductie van het boek door Theo Schuyt

11.25 – 11.35 :   Laetitia Griffith (RvC Postcodeloterij) ontvangt het eerste boek

11.35 – 11.50 :   In gesprek met de aanwezige pers

Filantropie in praktijk: video Texelfonds 

11. 50 – 12.25 : Paneldiscussie over het boek

Marjan Hammersma (OCW), Jan van Berkel (SBF), Thijs van Mierlo (LSA)

Joost van Alkemade (NOV), Marianne de Visser (WRR) & Theo Schuyt (VU)

Filantropie in praktijk: video Kansfonds

12.25 – 12.30 :   Sluiting en nazit

Inschrijven kan via dit formulier.