Op 14 juni is het Wereld Bloeddonordag. Op deze dag staan we wereldwijd stil bij het belang van bloed geven en krijgen. Jaarlijks hebben miljoenen mensen wereldwijd een bloedtransfusie nodig en zijn miljoenen patiënten afhankelijk van plasmageneesmiddelen. De vrijwillige gift van bloed- en plasmadonors is voor deze patiënten onmisbaar en levensreddend. Ter gelegenheid van Wereld Bloeddonordag schreef hoogleraar Donor Behavior Eva-Maria Merz een blog over waarom zij (g)een bloeddonor is.

Wat is Wereld Bloeddonordag?

Op Wereldbloeddonordag worden alle bloed- en plasmadonors bedankt voor hun belangeloze en levensreddende gift. Wereld Bloeddonordag is 2005 door de WHO in het leven geroepen en wordt in heel veel landen in de wereld gevierd. Elk jaar wordt een ander land door de WHO geselecteerd om Wereld Bloeddonordag te organiseren. Dit jaar wordt Wereld Bloeddonordag georganiseerd door het Italiaanse ministerie van gezondheid, het Italiaanse Nationale Bloed Center en de bloeddonor organisaties AVIS, Italian Red Cross, FIDAS en Fratres, op 14 en 15 Juni 2021.

Waarom is Wereld Bloeddonordag op 14 juni?

14 juni is de verjaardag van Karl Landsteiner, (Wenen, 14 juni 1868 – New York, 26 juni 1943) een Oostenrijks, later Amerikaans, arts en patholoog, nobelprijswinnaar en uitvinder van het ABO-bloedgroepsysteem.